VÅRA TJÄNSTER

LACKSKYDD FÖR NORDISKT KLIMAT

Tuffa klimat kräver tåliga produkter

Vi vet att det är stora skillnader på vad som krävs av ett lackskydd i vårt nordiska klimat jämfört med i andra delar av världen. Silver Seal innehåller alla de egenskaper ett traditionellt lackskydd har. Det tål dessutom de belastningar på lacken det innebär att ha fyra olika årstider.

Skyddar lacken

Det traditionella sättet att skydda en lack är att lägga på ett vax. Vaxet förhindrar syret i luften att tränga in i lacken och oxidera. Det gör även ytan blank och lätt att tvätta. Starka avfettnings- och rengöringsmedel gör att hållbarheten på vaxet minskar vilket leder till att fordonet behöver vaxas flera gånger per år. För att slippa detta finns möjligheten att investera i ett lackskydd, som inte bara skyddar lacken mot oxidation, utan även har flera andra fördelar.

Hållbar yta

Silver Seal är en högteknologisk glansförsegling framtagen för att skydda fordonets lack från det nordiska klimatet med vägsalt, trafiksmuts, surt nedfall, fågelspill, trädsav och andra skadliga föroreningar. Den är utvecklad för att bibehålla lackens kondition och glanstal. Silver Seal lämnar ett starkt och hållbart skydd över tid som underlättar rengöring och underhåll. 

VERKSTADSTJÄNSTER

Under den här symbolen ser du vilka typer av service och reperationer som verkstaden utför.

Vissa reperationer och moment kräver särskild utbildning och utrustning. Om din lokala verkstad inte har den kompetens som krävs kan de självklart ändå hjälpa dig att hitta rätt verkstad.

Du måste inte serva din bil hos en originalverkstad för att behålla nybilsgarantin, Autoexperten hjälper dig gärna med din service!

Den här Autoexperten verkstaden servar bilen enligt biltillverkarens instruktioner och efter servicen får du serviceprotokollet och en stämpel i servicekortet.

Välkommen när nästa serviceintervall infaller!

Reperation av delar som slits eller går sönder på bilen. Allt från bromsar till stötdämpare. Detta kräver stort kunnande och ofta specialutrustning för att på ett korrekt sätt genomföra reperationen.

Den här verkstaden reparerar lätta lastbilar upp till 3,5 ton. Verkstaden har kunskapen och den utrustning, till exempel liftar, som krävs för att hantera lätta lastbilar.

Den här verkstaden kan hjälpa dig med reperation av ditt dieselfordon. En dieseldriven bil är en avancerad konstruktion och kräver annorlunda verktyg och kunskap än bensindrivna bilar.

Den här verkstaden har biltvätt och utför rekonditionering av din bil. Hur grundlig och avancerad rekond som sker varierar från verkstad till verkstad, men en standardbehandling inkluderar tvätt av bilens utsida inklusive vaxning samt rengöring av klädsel, golvmattor och instrumentbräda inuti bilen.

Ett AC system behöver service för att fungera effektivt. Även om din AC fungerar så kan en ac-service ge en ökad livslängd samt att du undviker onödiga kostnader och reparationer i framtiden.

Hur ofta bör AC system servas?

Dagens AC system ska kontinuerligt servas hos certifierade verkstäder där köldmediemängd töms, vägs och renas för att sedan återfyllas, vi rekommenderar att du gör en ac-service med 24 månaders intervall.

AC system tappar cirka 5-8% köldmedia/år och denna förlust gör att kompressorn får arbeta hårdare för att uppnå samma effekt vilket på längre sikt kan skapa kompressorhaveri.

Ett AC system arbetar med temperaturer ner till under 0 och upp till 80 grader och varma och heta sommardagar kan trycket i systemet nå ända upp till 20 bar.

Systemet har även utsatta delar som kondensorn som är placerad framför kylaren och utsätts för insekter, stenskott och på vintern salt.

Att regelbundet kontrollera och göra en ac-service när du lämnar din bil på service gör att du undviker onödiga kostnader och reparationer i framtiden.

 

KUNDSERVICETJÄNSTER

När du ser den här symbolen vet du att den aktuella verkstaden utför reparationer och service på personbilar och lätta transportbilar.

Symbolen kan även betyda att verkstaden är specialist på dieselbilar och elektronik och att den reparerar försäkringsskador som till exempel maskinskador.

Hör av dig till verkstaden ifråga för att kontrollera om så är fallet.

Blir dagen omöjlig att ta sig genom utan bilen?

Den här verkstaden erbjuder dig en ersättningsbil att använda medan din bil blir servad.

Om det är en hyrbil eller lånebil varierar från verkstad till verkstad, men vi gör alltid vårt bästa för att din vardag ska flyta på som vanligt.

Har du svårt att hinna med verkstadsbesöket?

En Autoexperten Verkstad med ovanstående symbol kan hämta bilen hemma hos dig eller till exempel på ditt arbete.

Vår personal kör bilen till verkstaden för reparation eller service och kör sedan tillbaka den till dig.

Några av Autoexpertens verkstäder har så kallad ”drop in” och hjälper dig med enklare reparationer utan tidsbokning.

Har du fått en 2:a på besiktningen?

Den här Autoexperten verkstaden kan inte bara åtgärda felet, den är dessutom ackrediterad och får släcka anmärkningen hos transportstyrelsen.

Verkstaden kan endast släcka anmärkningar där verkstaden utfört arbetet på bilen.

KAROSSERIARBETEN

Den här symbolen ser du hos de Autoexperten verkstäder som utför reparationer av karosseriskador på bilen.

Vare sig verkstaden har egen lackering eller anlitar en samarbetspartner behöver du bara lämna in bilen hos Autoexperten så ombesörjer vi resten.

Den absolut vanligaste glasskadan på en bil är det förargliga stenskottet.

Den här verkstaden reparerar stenskott som uppkommit, alternativt hjälper dig byta ut rutan om det behövs.

Den här verkstaden är godkänd av ett eller flera försäkringsbolag, du hittar information om vilka bolag på verkstadens hemsida.

Inför verkstadsbesöket anmäler du skadan till ditt försäkringsbolag och får då ett skadenummer som du tar med dig till verkstaden.

Verkstaden sköter sedan all kontakt med försäkringsbolaget under hela reperationsprocessen.

En Autoexperten verkstad som har den här symbolen på sin sida har kunskapen och utrustningen för att byta alla typer av rutor i bilen.

Dagens bilrutor är avancerade produkter och hanteringen kräver specialistkunskap.

De innehåller ofta system för till exempel uppvärmning och är konstruerade för att uppföra sig på ett visst sätt vid en kollision.

Den här verkstaden har den kunskap och avancerade utrustning som krävs för att genomföra karosseriarbeten.

Verkstaden hjälper dig med allt från småbucklor till omfattande riktningsarbeten.

Det här är en verkstad som kan hjälpa dig med att lacka din bil.

Vare sig det rör sig om en större krockskada eller mindre repor från ett parkeringsintermezzo har Autoexperten verkstäder och samarbetspartners som återställer din bil i bästa möjliga skick.

EXTRAUTRUSTNING

Utbudet av extrautrustning till din bil är snudd på oändligt, och vi på Autoexpertens hjälper dig gärna både med ditt val och den efterföljande monteringen.

Bland de vanligaste tillbehören vi säljer eller monterar finns alkolås och komforttjänster som motorvärmare, kupévärmare och parkeringsvärmare.

Mer information kommer snart…

Mer information kommer snart…

DÄCKSERVICE

När du ser den här symbolen bredvid informationen för en Autoexperten Verkstad vet du att den här verkstaden har försäljning och service av däck.

Med största sannolikhet har verkstaden även hjulförvaring i form av ett så kallat däckhotell, och utför fyrhjulsmätning och inställningar som till exempel framvagnsinställning.

Däckhotell är ett annat namn för däckförvaring och är en tjänst som en del av Autoexpertens verkstäder erbjuder. Det är ett smidigt sätt för dig att själv slippa förvara och bära omkring på däcken.

När det är dags att byta från sommar- till vinterdäck och vice versa hör du helt enkelt av dig och bokar en tid hos din verkstad.

Däcken du får på bilen är tvättade och fyllda med rätt lufttryck.

De däck du inte använder förvaras torrt, mörkt och svalt –bästa sättet att förlänga deras livslängd.

Autoexpertens verkstäder har ett brett urval av både sommar- och vinterdäck i flera prissegment till din bil. Ser du en liten däcksymbol bredvid en verkstads uppgifter vet du att de kan hjälpa dig med dina däckfrågor. Utöver försäljning har våra verkstäder även utrustning för att balansera och lägga om däck på fälg. Självklart hjälper vi dig laga ett trasigt däck om det är enklaste lösningen och inte påverkar din bils säkerhet.

Att välja rätt däck
För att få de köregenskaper som passar din körstil bäst behöver du välja rätt mix av några av följande egenskaper:

 • Stabilitet i höga hastigheter
 • Grepp på torr och våt vägbana (sommardäck) respektive snö och is (vinterdäck)
 • Kort bromssträcka
 • Livslängd, ekonomi och bränsleförbrukning
 • Komfort och låg ljudnivå
 • Miljöegenskaper
 • Utseende

Vintervalet – dubbdäck eller friktionsdäck?
Den grundläggande skillnaden mellan sommar- och vinterdäck är gummiblandningen som används. De flesta sommardäck är tillverkade av en gummiblandning som hårdnar vid temperaturer under 7°C. Till vinterdäck använder man en särskild gummiblandning som är optimerad för vinterförhållanden.

Att välja mellan dubb- och friktionsdäck handlar om att göra ett övervägande av vilka vägförhållanden som är aktuella för dig. Friktionsdäck anses ha ett överlägset grepp på underlag av lös snö. På hård snö bedöms de bägge däcktyperna som jämnbördiga, medan dubbdäck framhålls som det säkrare alternativet på hård is.

För de som bor i de södra delarna av Sverige, och i städer, finns det sällan anledning att välja dubbdäck. De ger ett större rullmotstånd, river upp vägbanan och avger farliga partiklar i större utsträckning än sina friktionsmotsvarigheter.

En outsider i däckvalet är så kallade året runt-däck. De är helt olämpliga för svenska förhållanden eftersom gummiblandningen varken passar för våra vinter- eller sommarförhållanden. Vintertid ger de för dåligt väggrepp och sommartid slits de snabbare än vanliga sommardäck på torrt väglag.

När måste jag byta däck?
Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck vid vinterväglag.
Mellan 1 oktober och 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck vid vinterväglag.

En hjulinställning (kallas också 4-hjulsmätning) innebär att man justerar hjulens vinkel mot vägen. På så sätt undviker man att däcken slits onormalt mycket eller ojämnt, dessutom ser man till att bilen inte drar åt något håll.

Du bör göra en hjulinställning om

 • Du upplever att din bil drar åt något håll eller känns instabil.
 • Du råkat köra på eller stöta i någonting, till exempel en refug eller en trottoarkant.
 • Ratten inte återgår till sitt ursprungsläge efter att du svängt.
 • Ratten inte är rak när du kör rakt fram.
 • Däcken slits ojämnt eller ovanligt mycket.

Fördelen med att ha en korrekt hjulinställning är att det minskar slitaget på dina däck och ökar körkomforten. Det är slitsamt att sitta och justera bilen i sidled mer än nödvändigt.